lørdag 8. oktober 2011

Halloween nærmer seg..




Dette er noen bilder av datteren min i fjord. Er hun ikke skummel ? 


Hvorfor feirer vi egentlig halloween og hvor kommer det fra ? 


Halloween er det engelske navnet for allehelgensaften. det vil si natta før allehelgensdag, den katolske minnefesten for helgener ogmartyrer, og feiringa av denne kvelden. Ifølge engelsk tradisjon feires halloween om kvelden den 31. oktober, dagen før 1. november, mens allehelgensdagen eller «helgemess» i Norge er lagt til første søndag i november. På halloween begynte barn på 1990-tallet i USA og kle seg ut og gå fra dør til dør og tigge godterier fra folk ved å bruke ordene "trick ore treat". Den amerikanske tiggertrusselen «trick or treat», det vil si «(velg mellom å få en) rampestrek eller (å gi en) godbit», har vel i grunn ingen god Norsk oversettelse. I Norge har jeg de siste årene hørt andre uttrykk som "knask eller knep" og "digg eller deng". I slutten av 1990-tallet begynte tradisjonen og komme til Norge.  


Det er vanlig å pynte til halloween og vanlige halloween-figurer i moderne populærkultur er spøkelser, levende beinranglerhekserzombierdemoner, røde smådjevlersvarte katter,edderkopper og vampyrer, , så vel som litterære figurer som Dracula og Frankensteins monster. Det er også vanlig å bruke enkelte symboler for høst og grøde i halloween-feiringen. Det gjelder særlig gresskar, helst med utskåret ansikt, og fugleskremsler, som representerer både jordbruk og det levende døde. Svart og oransje er blitt typiske halloween-farger og står for henholdsvis «natt og mørke makter» samt «gresskar og markens grøde».

Den sterke dødssymbolikken i amerikansk halloween-feiring med skjeletterhodeskallerflaggermus og blod, er ikke hentet fra de britiske høstfestene, men er inspirert av den katolske allehelgensdagen i Mexico, der den feires som De Dødes dag.

Her i huset pleier vi ikke å feire med å pynte å sånn, men lille jenta har gått halloween for første gang i fjord og hun syntes det var veldig stas. Selv har jeg vært på et par halloween fester. Pleier dere og feire halloween? Noen tips til artige kostymer? :) 


Hvem der er meg?? :) 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar