søndag 21. november 2010

"Tanker om deg"

Det går ikke en dag.
Ikke en dag uten tanker,
tanker om deg.
Tenker på at du dro fra meg.
Det var alt for tidlig,
du var ikke gammel.
Selv om jeg fleipet med det mange ganger.

Vi hadde så mange planer,
og fryktelig mange vaner.
Det passet ikke nå,
skjønner ikke hvorfor du måtte gå.

Flere ganger om dagen.
Så uendelig mange tanker,
tanker om deg.
Tenker på hva du gjør nå.
Tror ikke du er alene,
tror fortsatt du er med oss.
Kanskje du hører når jeg prater som en foss.

Det kommer til å ta mange år,
med helende sår.
Før sorgen går til ro,
prøver å la minnene gro.


                                              Lill-Eva

torsdag 18. november 2010

"Sunnhet fra solarium"

Jeg har lest mye forskjellige grunner til at man ikke skal ta sol, på grunn av UV strålingen og faren for hudkreft. Men i det siste har jeg lest litt om hvorfor det er sunt å ta sol. For jeg føler meg stort sett mye bedre selv etter litt soling, og syns det er veldig deilig å ligge der - spesielt nå på vinterstid. Så tenkte det var på tide å gå inn for å forsvare solarium litt!
Det er sunt ved moderat bruk. Altså 2-3 soltimer i uken går fint. Man bør bruke beskyttelses brillene.
Visste dere at kvinner har dobbelt så stor sjanse til å overleve brystkreft dersom det diagnostiseres om høsten enn om våren pga. høyere nivåer av vitamin D etter en sommer med mye sol. Tar du solarium på vinteren har du samme sjansene hele året!

Følgende sunnhetsvirkninger er allerede bevist ved soling:

  • Forebygging mot alvorlige og hyppige kreftformer, som feks: Brystkreft, tykktarm og prostata kreft. 
  • Styrking av kroppslig og psykisk ytelse. 
  • Aktivering av lykkehormoner i hjernen.
  • Generelt bedre humør. 
  • Styrking av hjerte og kretsløpet.
  • Blodtrykkssenking
  • Senking av kolesterolverdiene. 
  • Forbedring av kalsiumtilførsel til skjelett og organer.
  • Lavere risiko for benskjørhet.
  • Økende knokkeltetthet, mindre sjanser for beinbrudd. 
  • Styrking av immunforsvaret. Immunforsvaret er helt avhengig av et høyt vitamin D nivå for å bekjempe bakterier, virus og kreft. 
  • Mindre risiko for MS. 
  • Hjelper ved akne og andre hudlidelser - feks psoriasis osv. 
"Hvis man anbefaler folk i Norge til å sole seg mer enn de gjør i dag vil antall dødsfall på grunn av hudkreft i verste fall øke fra 250 til 500 tilfeller i året. Men samtidig vil det sannsynligvis bli 2500 færre dødsfall forårsaket av indre kreftformer (brystkreft, tykktarm- og prostatakreft red.anm.), sier Moan ifølge Politiken. "

Kilder: Norske professoren Johan Moan ved Radiumhospitalet  , Harvard school of public health. 

søndag 14. november 2010

13.11.2010 Tur- Retur Flensburg..

Jeg og Kenneth bestemte oss på torsdag at vi skulle ta en "svipp-tur" til Flensburg i Tyskland på lørdag og handle litt. Vi dro tidlig på lørdags morgen, kjørte og kjørte. Når vi endelig kom til København så spør jeg Kenneth om ikke vi bare skal handle i Danmark og kjøre hjem. Kenneth svarer kjekt : "Når vi først har kommet til Danmark så gidder vi ikke snu, er jo bare tre kvarter - time igjen til Tyskland da... "

Vi kjører og kjører, jeg forteller Kenneth at jeg drømte natten før vi dro at vi gikk tom for bensin på motorveien. Plutselig hører vi på radioen en sang med ett refreng vi finner litt merkelig "Dreams can come true...lalalala..." Kenneth sier at det ikke er noe stress, er jo bensinsstasjoner hele tiden. MEN, når bensinlyset begynte å lyse og vi ikke fant noe bensinstasjon. Vi fikk plottet inn på GPSén at den skulle ta oss til nærmeste bensinstasjon. Den ber oss kjøre av på neste avkjørsel og der skulle vi ut på motorveien igjen i motsatt kjøreretning en veien til Flensburg. Kenneth blir rimelig svett når han innser at GPSén skal ha oss til å kjøre en mil tilbake igjen. Vi blir litt oppgitte over denne GPSén når den app og til vil ha oss til å kjøre forbi 2 bensinstasjoner på vei til den den mente var nærmest. Vi får omsider bensin på tanken, da virker ikke kortet til Kenneth, og ikke mora hans sitt heller. Mitt  virker heldigvis. Men de korta levde sitt eget liv hele turen, plutselig virket ikke mitt - men hans og omvendt. Og begge hadde penger, var ikke det det sto på.

Vi kom jo omsider frem etter de tre-kvarter til en time som Kenneth sa, var brått over 3 timer.  :) Han syntes jo Danmark så så lite ut på kartet. Hehe.. Må bare mobbe litt.
Men vi fikk handlet, lesset bilen så den var rimelig baktung. Når vi skulle hjem virket plutselig ikke GPSén og vi kjørte forbi der vi egentlig skulle på motorveien og rotet litt rundt. Når vi endelig kom oss på riktig vei blir vi stoppet i tollen. Men det skal litt til å ha med for mye til Danmark, så det gikk bra. Men det tok litt tid, narkohund i bilen. Og sjekking av pass og slikt, de meldte oss sikkert videre til tollvesenet i Norge. Tror kanskje ikke de var overbevist om at vi skulle til sverige.

Vi fikk kjøre videre, så gikk det egentlig overraskende fort tilbake, helt til vi kom til Gøteborg. Siste biten hjem var drøøy, da var vi trøtte og slitne. Vi kom frem dit vi skulle i sverige og fikk lesset av varene våres og tok med oss akkurat kvota hjem. :) Det var greit å lande i senga etter den kjøreturen..

12.11.2010

Dette var en merkelig dag, det var begravelses dagen til Glenn. Jeg syns det var tøfft å gå dit, men begravelsen gikk overraskende bra. Jeg gråt bare litt, og følte at det var en flott avsluttning på ett flott menneske. Jeg vet jo at oppi den kista lå bare skallet ditt, du svever jo rundt og er med oss likevel. Du flira nok litt Glenn når du hørte tonefallet på presten når hun skulle si Dottir og uttalte det litt som Dottiiiiiiir...
Jeg syns det var mange fine ord om deg i begravelsen Glenn, og jeg likte godt sangene som ble spillt.
Ida hadde skrevet et dikt og jeg hadde skrevet noen ord som presten leste opp:


Takk Glenn

Takk for at du alltid passet på oss, og for at du alltid var der.
Takk for minnene du ga oss og gledene vi fortsatt har.
Takk for at du hadde tid og alltid støttet oss.
Takk for at nettopp du var en venn for oss.

Takk for tiden på tur og på kafé.
Takk for at du alltid ble med.

Takk for dine kloke og noen ganger strenge ord.
Takk for at du alltid satt oss på rette spor.

Takk for din visdom og dine historier.
Takk for at du delte dine storheter.

Du vil alltid være med oss, 2 meter bak.


Klem fra Ida Dottir



Kjære Glenn – Av Lill-Eva Kristiansen

Kjære Glenn, det er like forferdelig hver gang jeg våkner og innser at dette ikke er noen dårlig drøm. Jeg og du, vi hadde jo så mange planer og ting vi ikke har fått gjort. Du var min beste venn. Du var min krykke her i livet, uansett hva det var kunne jeg ringe, komme eller regne med deg. Du var tvers igjennom god og jeg tror aldri jeg har hørt noen si ett vondt ord om deg Glenn.
Jeg ble kjent med deg gjennom Melanie og Wibeche, og vi fikk raskt et slik ”bror – Søster forhold”, hvor du følte du måtte passe litt ekstra på meg. Jeg flyttet til Østfold som 16 åring og hadde hatt noen vanskelige år i forveien, og ting ble ikke akkurat bedre med det første. Du passet på meg, støttet meg og tok litt vare på meg når jeg hadde det vanskelig. Mamma har alltid vært glad jeg hadde deg sammen med meg, det var så trygt og godt.
Evig takknemlig for den støtten du har gitt meg, og at du gjorde hverdagen litt enklere.
Også når jeg var gravid med Constanse hjalp du meg masse, Martin var i militæret og da var det du som bidro. Bekkenløsningen begynte tidlig og jeg gikk lenge med krykker. Du var med i butikken og bar uttallige bæreposer for meg. Du laget mat til meg og sørget alltid for at jeg hadde det jeg trengte.
Jeg tenker på alle de fine tingene vi har opplevd og gjort. Flere juler har vi hatt sammen, ferieturen til Mallorca, og rett og slett bare hverdagen med deg. Musikken vi hørte på ; Queen, Knutsen og Ludvigsen, Trond Viggo Torgersen og Torgeir og kjendissene vekker alle gode minner. Alle de tusen telefonsamtalene vi har hatt , jammen godt vi ringte gratis til hverandre, hvis ikke hadde vi blitt fattige. Du var med meg på telefon og alt ble mye lettere. Røyken i mørket var ingen problem med deg på øret. Rengjøringen gikk lekende lett mens jeg snakket med deg. Høytlesning av her og nå og andre ubrukelige nyheter var ting vi gjorde.
Vi kunne snakke om alt og ingenting, men samtalen var alltid god. Du tok i mot alle gangene jeg kjeftet om at du måtte vaske, eller rydde, eller komme deg på trening. Du kjeftet tilbake når du skulle være litt streng storebror. Men det gjorde aldri noe, for vi visste alltid at det var godt ment.
Jeg husker alle historiene du har fortalt meg om pappaen din, og hvor glad du var i han. Om navnet ditt som ”flekkasild-Lars”, og om dagene dine på folkehøyskolen. Din første kjæreste, når du hadde vært i Leeds å sett fotball og om feriene på hytta . Du snakket om at jeg og ungene måtte bli med på hytta en gang, og bare nyte roen der oppe.
Du hadde alltid en flott historie og dele, men noen av de tror jeg vi lar bli hemmelige her i dag.

Jeg er utrolig glad og stolt over hvor ufattelig glad du var i de to små trolla mine. Du tok med deg Constanse på cirkus og teater. Hun sjefet deg rundt hjemme i leiligheten din, og du gjorde akkurat som hun sa. Jeg husker hvor nervøs du var da hun skulle bli født, og de nydelige ordene du sa i dåpen hennes. Du tok ansvaret som fadder på alvor, og Constanse vil nok aldri glemme sin kjære onkel Glenn.
Caspian har du ikke kjent så lenge, men du hadde store ambisjoner for gutten. Det første du kjøpte til han var en Leeds drakt, det var veldig viktig at vi fikk tatt fine bilder av han i denne. Det var du så stolt av. Ambisjonene dine var at han skulle skrive under kontrakt med Leeds på 18 års dagen og du skulle stå som stolt onkel på tribunen. Ingen kunne ta fra deg drømmen og håpet i alle fall.
Dette er ufattelig, meningsløst, urettferdig og tomt. Men får bare prøve å leve på de gode minnene, men veien gjennom livet blir ikke lett uten krykka si. Du vil bli dypt savnet og jeg er utrolig glad i deg kjære Glenn.  Jeg vet du fikk treffe pappaen din igjen, og at du er med oss på det som skjer. Sikker på at du henger etter, 2 meter bak der du alltid har vært å passet på meg.. Takk for alt..
Hvil i fred.

Eva lita



torsdag 11. november 2010

Historien om kua. (Skrevet av en elev fra en barneskole i Oslo).




Kua er et husdyr. Men den kommer også utenfor huset. Og den lever




ofte på landet, men den kommer også inn til byen, men bare når den skal dø.
Men det bestemmer den ikke selv.

Kua har syv sider… Den øverste siden – Den nederste siden – Den
forreste siden – Den bakerste siden – Den andre siden – Og den innvendige
siden.

På den fremste siden sitter hodet… Og det er fordi hornene skal ha
noe å sitte fast på. Hornene er av horn og er bare til pynt. De kan ikke
bevege seg, men det kan ørene. De sitter ved siden av hornene.

Kua har to hull foran i hodet. De kalles ku-øyer. Kuas munn kalles
mule… Det er nok fordi den sier muuhh.

På den bakerste siden sitter halen. Den brukes til å jage vekk fluer
med, så de ikke faller ned i melka og drukner.

På den øverste siden – og den ene siden – og den andre siden er det
kun hår. Det heter ku-hår og har alltid samme farge som kua. Fargen til kua
heter kulør.

Den nederste siden er den viktigste for der henger melka. Og når
budeia åpner kranene renner melka ut. Når det tordner blir melka sur…
Men hvordan den blir det har jeg ikke lært meg ennå.

Kua har fire ben… De heter ku-ben. De kan også brukes til å trekke
ut spiker med. Kua spiser ikke så mye, men når den gjør det spiser den
alltid to ganger.

De fete kuene lager helmelk, og når kua har dårlig mage lager den
ost. I osten er det hull, men hvordan den lager hullene har jeg heller ikke
lært ennå.

Kua har god luktesans… Vi kan lukte den på lang avstand.

Kuas valper heter kalver. Kalvens far heter okse, og det gjør kuas
mann også. Oksen lager ikke melk og er derfor ikke et pattedyr.
Den som kommer og henter kua når den blir gammel heter ku-fanger. Den
sitter ofte foran på biler. Så blir kua slaktet: Man heller melka på
pappkartonger som vi kan kjøpe på butikken. Kuas fire ben blir sendt
til snekkeren. Det kalles gjenbruk.

Som man kan se er kua et nyttig dyr. Og derfor liker jeg kua veldig
godt.
Lærerens kommentar: Jeg har aldri lest noe lignende

onsdag 10. november 2010

Tenkende tanker og annet vås...

I dag er dagen før Glenn hadde blitt 39 år. Jeg som har deler av bursdagsgave klart til han her hjemme. Det blir en merkelig dag i morgen. Og en enda merkeligere dag på fredag når begravelsen blir. Jeg tror begravelsen blir tøff, men veldig fin. Etter som jeg har forstått skal Stian Joneid synge, blomstene blir preget av hans fotball interesser. Mye blått og hvitt! Jeg og Ida har skrevet noen ord og valgt ut en sang som skal spilles.

Michael W. Smith - Friends

Det er mange tanker som snurrer rundt oppi topplokket mitt. Så greit å bare få noen av de ut her i bloggen!
Helt sikker på at han henger på to meter bak på akkurat det du har lyst til, spesielt etter den opplevelsen søsteren hans hadde her om dagen. *Du er en spøkefugl du hr. Lund!*

Etterpå skal jeg og Melanie ut å skaffe oss svarte dress bukser, det må vi ha. Martin har vært her hos meg nå om dagen slik at jeg skulle slippe å sove alene. Men i natt blir første natten alene, så vi får se hvordan det går. Satser på å være dødssliten siden Caspian våkner så tidlig. Takk gud for at ungene er i hus! :)

tirsdag 9. november 2010

"Brått banket døden på"

Ditt smil på bakketoppen
Og ett vink til meg
Før natten senket på
Var ditt minne i 
Mitt hjerte

Nattens ro og stillhet
Tok lydløs farvel
Teppet var senket
For den siste akt

Den sterke trauste
Kjempe av en mann
Som favnet alle
Med kjærlighet i 
Sin favn

Takket for følge
I liv og lyst
På verdenshav til
Paradis.

Minnene fra deg
Enn så kort jeg fikk
Deg kjenne
Ga hjertet mitt ett
Evig minne.

                           Skrevet av Inge

søndag 7. november 2010

Opprykk til tippeligaen! Sarpsborg 08!

1289138694000_champagne_3516982298x1000r.jpg


Du Glenn du Glenn.. Ikke vet jeg om du har internett der du er og blir ivrig leser av min blogg for å følge med på hva som skjer her. I dag har vært en stor dag for Sarpsborg by, en dag du egentlig gledet deg masse til.
Det var magisk stemning på stadioen da gutta slo Alta 4-0 og opprykket var sikret!
Det var med blanede følelser jeg sto der på stadion, jeg var glad pågrunn av seieren, samtidig som det gjorde fryktelig vondt at du ikke var der sammen med meg.
Men seieren kom i land og jeg kjente tårene tok seg en tur innom IGJEN når fløyta blåste. Men jeg er sikker på at du var der med oss allikevel.

Seinere på dagen var jeg innom Magnhild og fikk en herlig middag, en forsmak på julen. Ribbe, medisterkaker og julepølser. Og verdens beste Magnhild-saus. Takk for det!

Jeg og Melanie gikk en tur opp i teltet der det var opprykksfest på Sarpsborg torv. Det var nesten umulig å komme inn der i ett folkehav av spinnville særpinger. Men stemningen var på topp. Men utrolig nok kom vi oss inn, og alle skrikende særpinger klarte å få 1 min stillhet for deg hr. Lund. Og noen flotte ord ble sagt!

Jeg er utrolig takknemlig for alle som har støttet meg de siste dagene. Setter utrolig stor pris på det!
Dagene er ikke lette uten verdens beste "bror" og venn. Men jeg liker å tenke at han tussler 2 meter bak som han alltid har gjort.

fredag 5. november 2010

Den 3.November 2010

Vår kjære venn og nabo Glenn Rune Lund gikk i onsdag kveld stille bort. Man tror akutt hjertesvikt er årsaken. Eva ringte meg i går, etter at Glenn ikke hadde svart telefonen. Ettersom jeg var på jobb, sendte jeg Ida og Ronja opp for å se til han. På det tidspunktet var det ikke i min villeste fantasi at noe fatalt skulle ha intruffet, selv om jeg nå sliter med veldig dårlig samvittighet for at jeg ikke reise hjem og gikk inn selv.
De fant han liggende på det ene soverommet. Da hadde Glenn allerede forlatt oss. Joakim, som bor under, kom jentene til unnsetning. De fikk sammen tilkalt politi og ambulanse. Politiet tilkalte begravelseagentene.
Straks etter kom Ida og Eva til adressen, og sammen dro Eva og jeg til Rakkestad for å varsle Glenns mor. I bilen fikk vi telefonisk kontakt med Glenns søster i Strømstad. Hun hadde i mellomtiden snakket med sin mor, som allerede da var på vei til Sarpsborg. Vi vekslet i Rakkestad noen ord med Glenns stefar og reiste så tilbake til Særp. Vi tok på turen også telefonisk kontakt med min fetter og Glenns kompis Guttorm, som tok den tunge jobben med å varsle kameratene.
Vel tilbake i Glengsgata ble venner og familie møtt av prest, politi og helsepersonell. Sammen hadde vi en enkel minnestund og rolige samtaler med prest og helsepersonell. Glenn ble så båret ned og kjørt til Sarpsborg legevakt. Han vil nå bli obdusert og stelt til evig hvile ved siden av sin far i Rakkestad. Begravelse og gudstjeneste vil foregå i Rakkestad etter nærmere beskjed.
Dette er skrevet for å bringe ro rundt Glenns minne og for å unngå misforståelser og spekulasjoner.




Skrevet av Håvard Frisell.